Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Charles_Brown Absolucion_(Derecho) Advanced_encryption_standard Vikos–Aoös_National_Park Villeneuve_sur-Lot AS_Excelsior Vaux_sur_Saint_Urbain Alcaldes_de_Bogotá Ypacarai_(ciudad) Vicente_Haro Wibelia_foetida Conde_de_Godó Valle_Vista Comandancia_general_de_las_Provincias_Internas Club_Deportivo_Maestranza_Central A_L_O_E Vitoria_FC_Setúbal Adolf_Brand Condado_de_Mahoning_(Ohio) Aacrea XEQIN-AM Visṇu_purāṇá Alanis_Morrisette Chrono_Champenois-Trophee_Europeen Compañía_de_Blandengues_de_Santa_Fe Cichla_intermedia Al_Ubayyid Vandy Advocacion Charlotte_Kramm Chukadon Viv_McGrath Viale_(Entre_Rios) Washington_(California) William_H._Masters WSA Al-Faisaly_Ammán Xenungulado Cocina_prehispánica_de_México Condado_de_Chicot Zona_reservada_Lomas_de_Ancón Vergeze Comarca_de_Zafra_-_Rio_Bodión ASP.NET_Dynamic_Data Condado_de_Grayson Chicaro Clasificacion_de_Conmebol_Concacaf_AFC_CAF_OFC_para_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_1966 Viana_de_Castelo Volvio_el_amor Chrysobactron_rossii Acrossocheilus Acanthops_royi Colegio_del_Sagrado_Corazón_(ex_Seminario) Vicia_heterophylla Visit_Panamá_Cup_de_Chitré

html map