Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Juicio_por_los_atentados_del_11m Józef_Trojak Kañari Juan_Peña_Jiménez Issar_Har'el Islas_Desertores Jose_Maria_del_Canto_Marin_de_Poveda José_Sasias Kibombo Insulocreagris_regina Konstantinos_Karakatsanis Lepilemur_randrianasoloi Kapuka Instituto_Nacional_de_Sismologia,_Vulcanologia,_Metereología_e_Hidrología Jacques_Enguerrand_Gourgue Juan_Bautista_Diamante Littleton_(condado_de_Grafton,_Nuevo_Hampshire) Laureano_Echevarría_Perales Landkreis_Aichach-Friedberg Jorge_Chebataroff Liga_Națională_de_hochei Juan_Jose_Vélez_Otero Kunsthistorisches_Museum JS_Bordj_Ménaïel José_María_González_de_Hermosillo Kuca_Cveća Juego_de_las_habas Lelio_Orsi Julio_Chacón_del_Campo Ixia Jean_Francois_Mattei_(político) Lista_de_aeropuertos_de_Croacia Kurós_de_Anavyssos Lago_Oyeren Juan_Cabre_Aguiló La_gallarda Leda_con_el_cisne Lago_Loughborough J_J._Hickson José_Santiago_Martínez_Luco Lamar_Heights_(Misuri) La_montaña Johnny_Weissmuller Jose_Enrique_Gutierrez_Cataluna La_puerta_del_destino José_San_Roman La_secta_del_Zum-Bhao La_pistola_desnuda Jesenje Junta_Permanente_pro_Semana_Santa_de_Popayan Instituto_de_estudios_politicos_de_Aix-en-provence Jake_Long_el_dragón_occidental Limpiasantos L'etoile Johann_Christoph_Bode

html map