Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://kochamklocki.pl/2736-klocki-lego-duplo-tory-zwrotnice-do-pociagu-kolejki/ Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://kochamklocki.pl/2737-klocki-lego-duplo-tory-skrzyzowanie-dla-pociag-kolejka/ wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://kochamklocki.pl/2738-klocki-lego-duplo-most-kolejowy-dla-kolejki-pociagu/ spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Ellinwood_(Kansas) El_baile_de_Luis_Alonso Entre_dos_fuegos Ex_ungue_leonis Energía_termica Estación_de_San_Fermín_Orcasur Estacion_de_Mairie_d'Ivry Esteban_Verdelete Federación_de_Transportes,_Comunicaciones_y_Mar Eurycratus_laticaput Fair_Tax Franco_neohebridense Escuelas_Públicas_de_Milford Estacion_Santa_Barbara Estudio_Op._25_n_10 FK_Bashkimi_Kumanovo El_Problema_de_la_Autoridad_Política Estados_de_Animo Erico_el_Pagano Estación_Chichinales Estancia_María_Behety Excitante Esmoulins Eusebio_Hereñú Estación_de_Thieux_-_Nantouillet Estación_Inclán Estadio_João_Havelange Francisco_Javier_Cornejo_Lopez El_aro_2 Enfermedad_de_Kyasanur Elecciones_federales_de_Mexico_de_1884 Environmental_Science_&_Technology Erythrina_amasisa Estacion_de_Sant_Adria_de_Besos Francis_M.B._Boott Eutoxeres_condamini Franco_Mendoza_(futbolista) Espacios_con_un_numero_transfinito_de_dimensiones Elgin,_Illinois Federacion_Malgache_de_Futbol El_Burgo_(Málaga) For_The_Gambia_Our_Homeland Faustino_Goico_Aguirre Estacion_de_Cour_Saint_Emilion Escalador_(ciclismo) Equipos_ciclistas_españoles_en_2001 Eleccion_parcial Estacion_La_Angelita Flach Estación_de_Aljucén Foso_del_oso Especie_endemica El_último_mohicano Ermitano_de_pico_recto El_Escorpion_(futbol)

html map