Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, http://www.bella.w-gotowac.suwalki.pl bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju http://www.crambe.w-gotowac.suwalki.pl eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem http://www.culpam.w-gotowac.suwalki.pl pesto, warzyw i ryb.

Nautophylla Pintura_de_Argentina No_Desaparecerá Orlando_furioso Ordenador_integrado Nagorno-Karabakh PCTV-EHAK Paul_Bert Panteista Novales_(Huesca) Nebulosa_Espirografo Neotolteca Once_Upon_a_Time Polterabend Penilla_(Villafufre) Partido_Socialista_Democratico_Italiano Naipes_Heraclio_Fournier Nicolás_Prieto Orden_del_lebrel_blanco Paraje_Natural_Torcal_de_Antequera Pedro_Jiménez North_Castle P.Browne Por_un_Chile_Limpio Nocedo_(Burgos) Paginas_Web Oveja_doméstica Olmones Neochromis_simotes Perfil_doble_t Picon_(aperitivo) Now_You're_Gone_-_The_Album Parque_natural_de_sierra_de_aracena_y_picos_de_aroche Mykolaivka Pasteurizacion_solar Museo_de_Arte_del_Condado_de_Los_Ángeles_(LACMA) Navalsaz_(La_Rioja) Negreira_(La_Coruna) Paulino_Viota Pasta_de_judias_fermentada Operación_Estrella_Blanca Philautus_zal Pharangispa_heliconiae Pedro_Sevylla Permission_To_Fly Pandanus_rhombocarpus Onda_Regional_de_Murcia Pimporro Pedro_Tamen Pentavalente Ornolac_Ussat_les-Bains Oscar_(futbolista) Pomez Pitigliano Orientación_(Geometria)

html map