Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Hermione_antipolensis Héctor_Sanchez_López Argyresthiidae Hotel_de_Ville_(Metro_de_Paris) Asociacion_de_Fútbol_No_Amateur_de_Pichincha Homer-fobia Ano_25 Arctodium_mahdii Grupo_de_Florida Gyoda_(Saitama) Avion_torpedero August_Johann_Georg_Karl_Batsch Anacampseros_dentata Moinești Grupos_de_Regulares Mouchan Montenois Antonio_Quirós Antonio_Bonilla_y_San_Martin Hector_Benigno_Varela Anthony_More Anos_1250_a._C. Associaçao_Naval_1º_Maio Andinistas Ashur_nasir_pal Avenida_I_(linea_Culver) Asociación_Psicoanalitica_Argentina Mont_Saint-Jean_(Aisne) Hippoglossum_(Ruscaceae) Hector_Murena Azerbaiyán_en_el_Festival_de_la_Canción_de_Eurovisión_2010 Andrii_Hovorov Antisemitismo_en_Europa Andre_Baruch Atletico_Monzón Hermanos_y_detectives_(Espana) Asociación_voluntaria Hiddensee Autorruta_Concepción_Lota Asteroides_de_Arjuna Homotética Architectural_Association Anita_Sarkeesian Asociacion_Amateur_de_Football Anisotropia_en_el_canje_magnético Ano_465 Arthrotus_nigromaculata Ida-Virumaa Griffin_va_a_Washington Helvetii Anywhere_But_Here Anthony_Perkins Artemisia_vulgaris_var._americana His_Name_Was_Jason_30_Years_of_Friday_the_13th Mont-Saint-Pere

html map