Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Iván_Sánchez_Rico,_"Riki" Littlejohn_Island_(Maine) José_Acosta_(espanol,_político) Isla_de_Karsibór Kasitas Jorge_Diaz_(guionista) Josh_Holloway Laura_Chinchilla Linstead_Market Jose_Luis_Salcedo Lago_Fagnano Juan_nepomuceno_mier_y_altamirano Inti_Huasi Lissochelifer_mortensenii Kiril_Moskalenko Julián_Bottaro King_Highway_(linea_Brighton) Lacatus Limazo Jasminum_coeruleum Lago_Rõuge_Suurjärv Isabelle_Drummond Joseph_Barnett Jonny_Clarke Jumbilla Isopyrum_aquilegioides Leos_Janaceck Linea_Roda_de_Barà_Reus La_extraña_posicion_(single_Lado_B) Jerónimo_Hornschuch Jose_Joaquin_Camacho Lazaro_Recht Jerry_Weiss La_Iglesuela Levente,_principe_real_hungaro Lagunas_de_cotacotani Linea_Roda_de_Barà_Reus Joaquin_Hurtado Ketil Liechtenstein_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Invierno_1976 Kenesaw_Mountain_Landis Jose_Maldonado_Gonzalez José_Manuel_Eguiguren_Urrejola Kleinia_anteuphorbium Jorge_Hector_San_Esteban Lisbon_(album) Isoodon Leporinus La_familia_savages Intolerancia_a_la_galactosa Iris_melzeri Juan_de_los_reyes_vargas Ismail_Mustafov José_Miguel_Campos_Rodríguez Lacépède

html map