Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.cruce.ta-krolowa.zachpomor.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.culpam.ta-krolowa.zachpomor.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.humani.ta-krolowa.zachpomor.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Illegal_Alien Municipio_de_Ozark_(condado_de_Lawrence,_Misuri) Tres_hombres_y_un_bebe Ruta_Provincial_C_45_(Córdoba) Iglesia_de_Santa_Lucia_(Santa_Ana) Robert_Lindstedt Gian_Marco_Chiarini Un_tranvía_llamado_Deseo_(película) Uilos Infanta_Isabel_de_Castilla Gancho_del_hueso_ganchoso Ricardo_Opisso_y_Sala Túnel_de_la_Atlántida Relevo_4_x_100_metros_(atletismo) Inga_&_Anush Indiantown Muntingia_calabura Triada_(biologia) Municipio_de_Perry_(condado_de_Delaware,_Indiana) Municipio_de_Simpson_(condado_de_Johnson,_Misuri) Generador_sincrono Río_Yaracuy S_E_T_I Una_hora_a_Tokyo Un_caso_de_conciencia Tunip SOS_Adolescente Gineceo S_70_Black_Hawk Uroobovella_sellnickicylindrica Iglesia_de_San_Esteban_de_Aramil Igual Triptolemea_platycarpa Rottboellia_ramosa Glock Ruta_CH-1 Resistencia_no_violenta Turismo_en_Bogota Tucupita_(municipio) Universidad_nacional_de_la_rioja René_Nicolás_Carlos_Agustín_de_Maupeou Municipio_de_Altamont_(condado_de_Deuel,_Dakota_del_Sur) Fundacion_Cardiovascular_de_Colombia Ulises_(mitologia) Municipio_de_Christiania_(Dakota_del_Norte) Trifolio_áureo Revista_Viva Iglesia_de_San_Bartolomé_(Logroño) Fuente_Castellana Rudolf_von_Uechtritz Gascón_de_Gotor Religion_ortodoxa Musa_lushanensis Garfield_y_sus_amigos Union_Sportive_Saint-Malo

html map