Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Brook_Farm Basra_(pelicula) Balones_de_los_juegos_olimpicos Begega Botopasi Chando Campus_de_santa_cruz CAI-Second Bernard_Lacépède Charadriidae Año_102_adC Brechin_City_Football_Club Bicicleta_de_Oro_Francesa Boettgeria_obesiuscula Berrio_(estación) Campana_para_boicotear_el_dolar Brachyscominae Bajaj_Moto Cazaux-Savès Brahma_vaivarta_purana CVN Catedral_San_Nicolas CF_116_Freedom_Fighter Catolicismo_liberal Central_European_Time Buckley_(Washington) Base_de_schiff Base_San_Clemente_de_Ohrid Casa_de_Orange_Nassau Bronislavia Bitoma_obsoleta Bernardo_Fernández_Perez Cambiador_de_ancho_de_Roda_de_Bara Bosque_Verde Burbank_(Illinois) Año_1342 Boris_Paichadze_National_Stadium Basilica_de_Nuestra_Senora_de_los_Desamparados CEDIM Campeonato_mundial_A_de_hockey_patines_masculino_de_2001 Basilica-Catedral_Metropolitana_de_Nuestra_Madre_Santisima_de_la_Luz CNN Banco_de_portugal Bromatólogo Caudebec_lès_Elbeuf Bláa_lónið Balangero Bifrenaria_vitellina Boven_Coppename Ceroctis_mayidiana Capitán_América_(serie) Centro_de_Recuperacion_de_Minusvalidos_Físicos_de_Lardero Caso_del_Cerro_Maravilla Beney-en-Woevre Casebook

html map