Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Santuario_de_los_martires_de_Valdecuna São_Carlos_(São_Paulo) Tipo_silvestre Siglo_XV_a._C. Thomas_H._Ince Shibam Tarentum_(Pensilvania) Sere_en-Lavedan Sinocyclocheilus_longifinus Sansculottes Sainte-Hélene-sur-Isère Selección_de_fútbol_femenino_sub_20_de_Chile Salazar_(Burgos) Salix_eastwoodiae_f._callicoma Sistema_de_señalizacion_por_canal_común_n._7 Schoelcher Sauru Tessina Segimer Sabreliner Sant_Llorenç_des_Cardassar_/_San_Lorenzo_de_Cardessar Saint_Soupplets Transformada_de_Abel Segunda_orden_de_san_francisco Shun'e Stichorchis Timur Sennecey_lès-Dijon SymPy Sondica The_End_(Lost) The_Downtown_Fiction San_Silvestre_de_Guzman_(Huelva) Tazón_Kilimanjaro_2011 Satyrium_cernuum Tratado_estadounidense_cubano Salacca_conferta Titirijí_perlado Septiembre_de_2012 Sonke_Neitzel Saint_Germain-Laxis Sibotas Terpsichrois San_Juan_de_Pózul Skogskyrkogården Schwerin Seventeen_again TJ_Dynamo_Ceské_Budějovice Saint-Boès Suite_Iberia TRN Santa_margarida_da_coutada TF_217 São_Pedro_de_Penaferrim Sintesis_de_folatos

html map