Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Metodo_numerico Miguel_Noguera Michele_Torr Pozo_de_embalsamamiento Reichardt Mariano_Lebron_Savinon Reforma Primera_Division_de_Iran Marina_Ginestà Martil Michelangeli Mi_Pecado Metro_de_Dubai Red_Badge_of_Courage Primera_Dieta_de_Roncalia Lizard_(album) Primer_ministro_del_Reino_Unido Miguel_de_Santa_María Live_and_Improvised Mi_libre_cancion Micropterix_abchasiae Miguel_Gortari_Errea Los_Angeles_Unified_School_District Pristimantis_actites Lodati Godofredo_Ortega_Munoz Mantidactylus_ulcerosus Microrregión_de_Puerto_Nacional Mazieres_en-Gatine Reaccion_compuesta Marcel_Nicolas_Román_Núñez Martin_Rodriguez_Custodio Rarities_(álbum_de_Roxette) Rebelión_del_Mau_Mau Los_piratas_de_las_islas_salvajes Potsdam Procesión_del_Encuentro Massais Mari_Puri_Herrero Luis_Enrique_Calle_Serna Ralph_Rose Reforma_interior Los_Caños_(grupo) Quebrada_Larga_(Añasco) Premio_Pólya_(SIAM) Puerto_de_palombera Ramón_Berenguer_IV_el_Santo Marie_Bernard_Butler Pueblos_colonizadores_de_la_Península_Ibérica Region_Autonoma_Uigur_de_Sinkiang Region_del_Norte_Grande_Argentino Provincia_de_Vientian Reconstruccionismo_pagano María_de_la_Cruz_Toledo Medalla_García-Cabrerizo

html map