Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Municipio_de_Bison_(condado_de_Perkins,_Dakota_del_Sur) Fuerza_Aerea_Bangladesi Gliese_685 Robert_Daniel_Carmichael Unidad_Oncológica_Teletón Fórmula_de_d´Alembert Tuttlingen Iglesia_de_Sagrado_Corazon_(Junín) Municipio_de_Washington_(condado_de_Greene,_Misuri) Iglesia_de_San_Agustín_el_Viejo_(Soria) Iglesia_de_Nuestra_Senora_de_los_Angeles_(Tuéjar) Trimma_fucatum Reino_de_Arabia_Saudí Iglesia_de_San_Pedro_en_Gessate German_Ezequiel_Scamporrino Futebol_Clube_Barreirense Municipio_de_Cornell_(condado_de_Delta,_Míchigan) Función_Fi_de_Euler Fredensborg_(municipio) Uray_Geza Municipio_de_Jefferson_(condado_de_Stephenson,_Illinois) Ilamatlan Rojo_Paraguay_(primera_temporada) Gale_palustris_var_lusitanica GPower Rhabdalestes_brevidorsalis Fundación_de_Economia_y_Estadística Municipio_de_San_Agustín_Tlaxiaca SS_Mayaguez Giovanni_Francini Ruta_de_Rhode_Island_10 Municipio_Pedro_María_Freites Rhinolophus_virgo Georg_Hieronymus Ruta_Nacional_78 Freelance Rey_Budha Tremestieri_Etneo Richard_Ortiz Río_Agadón Museo_Gurvich Municipio_Escuque_(Trujillo_Venezuela) Rodrigo_Hontañón Rot Furia_de_titanes_(pelicula_de_1981) Municipio_José_Antonio_Paez_(Yaracuy) Unión_por_Leganés Tylosurus Troy_(condado_de_Bradford,_Pensilvania) Municipio_de_Blue_Springs-Wymore_(condado_de_Gage,_Nebraska) Gobernación_de_los_Países_Bajos_espanoles Rey_de_la_Colina_(juego) Galerucella_wallacei Municipio_de_Pike_(condado_de_Clearfield,_Pensilvania) George_Gower

html map