Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Conejo_(astrología) Albany_(Misuri) Zirrosis Comarca_del_Alhama-Linares Vozaga Alba_(lírica_tradicional) Veleta_(desambiguación) Vuilbaard Vitreorana_gorzulae Agave_polianthes Walk_Me_Home Alcalá_del_Valle You_are_not_Alone Vasek Vuelo_811_de_United_Airlines ZBTB16 Condado_de_Manistee_(Michigan) Clase_Almirante_Kuznetsov Colmeias Windmill_Lane Chimaltenango_(departamento) WP:TAB/A Veratrum_lobelianum_f_oppositifolium Congreso_de_Oriente Clase_obrera Versos_saturnios Adventures_in_voice_acting Abaurrea_alta_(navarra) Chesterland_(Ohio) Xu_Ke Vera_Csik Albert_Ray Comunidad_Terapéutica Abies_mariesii Adapter_(patrón_de_diseno) Vicente_Gerbasi Vanuatuense Aeropuerto_de_Lyon_Saint_Exupery Windows_2000_Server Vuelta_ciclista_a_España_2002 Victor_Drija Achyranthes_aspera Club_Social_Deportivo_Huando Abdul-Wahab_Abu_Al-Hail Administración_publica_de_la_Argentina Consorcio_para_la_Colaboracion_de_la_Educacion_Superior_en_America_del_Norte Cisterna_de_Pecquet Abstracción_Signico-Lírica Cissampelos_longipes Al_Malakia_F._C. Chiropodomys_calamianensis Abraham_verduzco Club_Atlético_Jorge_Newbery Ciro_riconosciuto_(Caldara) AV-8_Harrier

html map