Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.wielkopolskie.cyklinowanie-warszawa.net.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.dolnoslaskie.cyklinowanie-warszawa.org.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.kujawskopomorskie.cyklinowanie-warszawa.org.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Federación_de_Fútbol_de_Bután El_judio_SuB_(novela_de_1925) Fraccionamiento_Ojo_de_Agua Finisterre_(A_Coruña) Esquies El_ángel_entre_la_niebla_(película) Enneapterygius_randalli Estandares_de_HCE Estacion_de_Arrigorriaga Estanislao_Martín Elección_legislativa_de_Francia_(1893) Ente_Autarquico_Mundial_'78 Eternity_(álbum) Fiebre_hemorragica_viral Fernando_Ariztia_Ruiz Ephedra_arborea Facción_rebelde Francisco_Javier_Farinós Fingers_de_pollo En_foco_(libro) Fionia Especialidades_médicas_en_España Fornicium_carthamoides Fagus_purpurea Elecciones_neerlandesas_al_Parlamento_Europeo_(1984) Euphorbia_ramosa_var_villosior Fibra_mineral Eriodendron Euphoria_glabra Equipo_Especial_de_Seguridad Estanislao_de_Kotska_Vayo_y_Lamarca Escudo_de_Armas_de_Ciudad_Juárez Esta_noche_la_libertad Estación_de_Abetxuko En_los_limites_de_la_realidad_La_pelicula Flore_d'Oware Eviota_melasma Estadio_Federativo_Reina_del_Cisne Esquisabel El_crucero_del_amor El_Rey_de_San_Gregorio Eurovisión_1970 Escuela_Superior_de_Ingenieria_Mecánica_y_Eléctrica_Unidad_Ticomán Extorsion Estacion_de_Zamora Elisabeth_Reyes Francisco_Pérez_Leiros Elecciones_parlamentarias_de_Finlandia_de_2003 Elecciones_estatales_en_Guerrero_de_2011 Fiebre_aftosa_humana Especies_fósiles_de_Primates_de_la_Argentina Ejercito_Nacional_de_Venezuela Enlace_coordinado Ernesto_Marín Federacion_Panamericana_de_Balonmano

html map