Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Chingana Condado_de_Monterey Chaviaes Varas Chihiro_Fujimi Clemente_Vargas_Jr. Ciencias_en_2007 Walabi_negro Vorosch Commelinoids Chiniquodontoidea Colegio_de_Arquitectos_de_Madrid Chemilly-sur-Serein Colomesus_asellus Xanclomys Cirsium_horridum Windows_Live_Eventos Accion_democratica_(venezuela) Clisé WMV Yo_os_declaro_marido_y_Larry ASOCIDE Valentino_el_Gnóstico Colinas_Valday Cifrado_clásico Adonis_collellii Zecuta Albert_von_keller Adolfo_P._Carpio Concusión_(medicina) Wienerwald Vuk_Stefanovic_Karadžic Coll_de_Oli Compañía_Arrendataria_del_Monopolio_de_Petroleos_Sociedad_Anonima Wang_Shengjun Aeropuerto_Jose_María_Yáñez Chinghiz_Aimátov Condado_de_Lewis_(Washington) Cinco_libros_de_Moisés Colegio_mayor Coahuayana_de_Hidalgo Abbé_Siéyès Christa_McCauliffe Acuerdo_Mundial_del_Cobre Wolfunkind Conservatorio_Botanico_de_Brest Wedelolactona Aeropuerto_Internacional_de_Astana Abrostola_tinctoides Valentín_Letelier Chōju_Sentai_Liveman Cis_cervus A_elbereth_gilthoniel Ciguita_mirta Akṣapāda_Gotama

html map