Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Guido_Pallavicini Anjjeperura_Semenkara Halichoerus Asamblea_constituyente_rusa Hordyedef Antero_Aspillaga Anatomia_y_fisiologia_de_los_mamiferos_La_piel Hormonas_peptidicas Horacio_Rodríguez_Larreta Modelo_político Hancho_hochō Historia_del_club_deportivo_los_millonarios Harvey_Leroy_"Lee"_Atwater Hans_Tausen Aukin_Wallmapu_Ngulam Anne_Zernike Monserrat_Prats Montségur Guerra_de_los_Seis_Días Moonwalk_(baile) Anestesiología_y_reanimacion Archipiélago_de_Juan_Fernandez Araches-la-Frasse IL-12 Andrew_J._Grigsby Autoroute_L'Aquitaine Monasterio_de_san_miguel_de_escalada Aristónico Antropología_del_arte Harpálice_(satelite) Anunciación_(Leonardo_Uffizi) Arboreto_de_Miera Area_linguistica_balcanica Arroyo_del_ojanco Historia_Digital Molisita Harrisburg_(Nueva_York) Arthur_Koestler Henschel_Hs_132 Andre_Ernest_Modeste_Gretry Antonio_Vidal_(coronel) Horacio_Rodríguez Ashikaga_(Tochigi) Arturo_Cruz_Sequeira Anas_Qullqi Andrés_Gonzalez_Ponce Harpenden Hueso_navicular_(carpo) ISO_3166 Helmond Historia_del_anarquismo Ayguatébia_talau Aubigne-sur-layon Minami_ke_Okawari Henry_Meiggs

html map