Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Diario_Que! Criança_Esperança Dicionario_Onomástico_Etimologico_da_Língua_Portuguesa Dude_Comics Distrito_de_Morropón Cristóbal_de_la_Sierra_(Salamanca) Cordonnet Copa_Mundial_de_Waterpolo Distrito_de_guanta Alfornon_(Granada) Amores_míos Cymbopogon_modicus Dicladispa_deserticola Discografia_de_3LW Domingos_Merino Cytisus_laniger Cuatro_latas Dia_Mundial_del_Software_Libre An-32 Dăng_dan_cung Amparo_Moraleda_Martínez Cuenca_de_Angola Determinantes_de_Cayley-Menger Alocromatico Ana_Maria_Jarvis Disparate Cotyledon_cymosa Conón_de_Samos Derecho_Internacional_Publico Ali_Pasha_de_Tepelen Alexander_karl_heinrich_braun County_Durham Cuantrillo Digitalis_dubia_f._longipedunculata Cool,_Cool_Water Ambroso Alexandre_Godefroy_Lebeuf Cymbidium_ensifolium_subsp_haematodes Cruscades Diócesis_de_Caraguatatuba DEC Daniel_Zavala Corocí Ambrosina Corona_(mecanismo) Aloe_sessiflora Dell_Henderson Depresion_de_Bodele Discografia_de_Selena_Gomez_&_the_Scene Discapnet Dead_Pop Ducado_de_Grimaldi Aluniş Convolvulus_arvensis Edgar_Benítez

html map