Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Matthiola MASwings Prensal Los_tres_Juanes_de_la_Sierra_Norte_de_Puebla Maiores_visigodos Mikado_(Ranma_½) Grandes_Exitos_(Mago_de_Oz) Línea_C_1_(Cercanías_Madrid) Queijo_do_Pico Michael_J_Pollard Melitón_Reyes_Andrade Proville Premio_de_la_cima Megalognatha_grouvellei Luis_Durand Graduacion_de_dificultad Mariscales_del_Imperio_Francés Merishausen Masters_de_Canadá_2010 Manolo_Chaves Meyrié Los_desastres_de_la_guerra_(serie_de_TV) Marina_de_Dubái Gran_Sertón Qazi_Muhammad Pseudomicrocara_costellifera María_Isabel_de_Lebed Pūjā_(hinduismo) Marcilly_les_Buxy Maghinardo_Pagani MMORTS Quérilo_de_Atenas Puente_de_San_Telmo Ram_(album) Registro_de_manejo Marquesado_de_Malferit Raión_de_Amur-Nyzhnyodniprovsk Marijatag Milinrama Louis-Ferdinand_Martial Región_de_la_Araucania Melichthys_vidua Rafael_Castelazo_Mendoza Gregorio_Manzano Marius_Barnard Mario_Mendez_(futbolista_panameno) Longny-au-Perche Pável_Víktorovich_Pogrebnyak Recordar Metastaseis_(Xenakis) Matías_Ramos_Mejía Ramon_Benito Granja_de_peletería Raión_de_Kavkazskaya Real_time_with_bill_maher

html map