Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Unidad_territorial_autónoma_con_un_estatus_jurídico_especial_Transnistria Umayyad Rubén_Dario_Bustos Iglesia_Ortodoxa_Etiope Tunuyán_(río) Inolvidable_(cancion) Romeria_de_San_Isidro_Labrador_(Prado_del_Rey) Río_Molledo Inga_caripensis Glory_by_Honor_IX Fútbol_en_Estados_Unidos Geza_Maroczy Unicredit República_Democratica_de_Azerbaiyan In_the_wake_of_poseidon Municipio_de_Byron_(condado_de_Cass,_Minnesota) Rostec Giorgos_Fotakis Freak_Strike Ría_de_Cariño_Ortigueira Reina_Sophie-Anne Idril Rockaway_Park–Beach_116th_Street_(línea_Rockaway) Rogelio_Nores_Martinez Romanchúkov Trisomía_9 G4_(Canal_de_television) Friedrich_August_Theodor_Winnecke Tremedal_de_Tormes Glutamato_de_calcio GJ_87 Gastronomía_cajun SCSA Frantisek_Čermak Trichodium_elegans Trousa Roger_Huerta Frederic_Durán-Jorda Rosario_(Washington) Ryōji_Minagawa Revuelta_carausiana Iglesia_de_Santa_María_(Ecija) Gaviota_de_Delaware François_Bedarida Imre_Schlosser UGC_42 Treillieres Giresun Ruta_15-CH Gilmania Geografia_de_República_de_Macedonia Ruta_Estatal_de_Alabama_17 U20 Indorouchera Rincón_(California)

html map